Galéria

  • k1
  • k3
  • k2
  • k6
  • k4
  • k5

Naptár

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
július 2024
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Projekt információk

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban nyújtotta be a „Belváros rehabilitációjának folytatása" című első fordulós pályázatát a Közép-Dunántúli Operatív Program „Megyei jogú városok integrált városfejlesztési stratégiái megvalósításának támogatása" kiírására. A Kormány 2008. november 19-i ülésén döntött a projektjavaslat akciótervi nevesítéséről és a támogatás elnyeréséről.

Ezt követően kidolgozásra és benyújtásra került a második fordulós pályázati dokumentáció és 2010. június 22-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a bírálati szakaszt követően értesítette az Önkormányzatot a támogatói döntésről.

Székesfehérvár MJV Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása" című, KDOP-3.1.1/D-2009-0005 azonosítószámú kiemelt projekt megvalósítására. A projekt teljes költségvetése 2.182.485.968 forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18% önkormányzati önerőt is (395 millió forint).

A projekt lebonyolítását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előírásai és a Közgyűlés döntése alapján az Önkormányzat cége, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. végzi, szorosan együttműködve az Önkormányzat Irodáival.

A projekt két fő eleme a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének felújítása (közel 900 M Ft), valamint a Fő utca és környékének rekonstrukciója (közel 1 Mrd Ft).

Az Önkormányzat a projektet konzorciumi partnerekkel együttműködve valósítja meg. Az Alba-Korzó Kft., mint konzorciumi tag által működtetett vendéglátóipari egység külső portálja kerül felújításra; a Belvárosi Kereskedő Egyesülete, mint konzorciumi tag, különböző belvárosi programok lebonyolításával kívánja növelni a lakosság bevonását, szerepvállalását a fejlesztésben, valamint tovább népszerűsítik az Ősfehérvár programot.


A Hiemer-ház felújítása

Az épület másfél évtizedig aludta „Csipkerózsika-álmát". Az 1990-es kiürítést követően sor került a teljes körű kutatásra, mely rendkívüli eredményeket hozott: kiderült, hogy a ház páratlan középkori és barokk műemlékeket rejt. A szakemberek számára az is világossá vált, hogy a több mint 3000 négyzetméter alapterületű ház felújítását három ütemre érdemes bontani, figyelembe véve az épület adottságait.

I. ütem

Az I. ütem rekonstrukciója 2006-ban,az Európai Unió 600 millió forintos támogatásával készült el, a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében. A rehabilitációt követően is közfunkcióknak ad otthont a Hiemer-ház Városház tér felőli része: az I. ütemben rendezvény- és konferenciatermet, városi rezidenciát, kávézót, pinceborozót és önkormányzati irodákat alakítottak ki. A felújított épületrész 2008-ban elnyerte az ICOMOS műemlékvédelmi szervezet magyar bizottságának első díját, mint sikeresen, szakszerűen és gondosan megvalósított műemléki rehabilitáció.

II. ütem

„Barokk örökség – Virágzó közösség”

A II. ütem rekonstrukciója a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával valósult meg. A székesfehérvári önkormányzat „Barokk örökség – Virágzó közösség”. A Hiemer – Font – Caraffa épülettömb felújítása II. ütem címmel nyújtott be pályázatot, és nyert 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A projekt teljes költségvetése 835 millió forintot tett ki. A Hiemer-ház II. ütemének felújítási projektje egy évig tartott (2007. szeptember 1. – 2008. augusztus 31.), ebből a kivitelezés kilenc hónapot ölelt fel (2007 szeptember – 2008 június). A magyarországi, Norvég Alap támogatást nyert projektek közül elsőként került sikeresen végrehajtásra. A projekt keretében három szinten közel 1100 négyzetméternyi épületrészt újítottak fel. A megújult terek egy része közösségi funkciókat kapott, melyek közül kiemelkedik az új városi házasságkötő és rendezvényterem. Kialakításra került egy étterem, valamint egyéb kiállító- és rendezvénytermek.

III. ütem

Hiemer – Font – Caraffa épülettömb közösségi célú rehabilitációja és babamúzeum kialakítása

A Hiemer – Font – Caraffa műemléki épületegyüttes rehabilitációjának III. ütemével teljessé vált a belváros gyöngyszemének felújítása. A fejlesztés az I. ütem rekonstrukciójához hasonlóan európai uniós forrásból valósulhatott meg. A kivitelezés 935 millió forintos összköltségéből 795 millió forint támogatási összeg került felhasználásra az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A III. ütembe tartozó, az Oskola utca és a Goldziher Ignác köz által határolt épületrész állapota, állaga folyamatosan romlott. Az épület fő tartószerkezetei elhanyagoltak és rossz állapotban voltak. A földszinti cseh süveg boltozatot alátámasztották, megerősítették. A födémet több ponton is aláfalazták, megerősítették. Az eredeti padló- és falburkolatok csak nyomokban voltak felfedezhetőek. A nyílászárók igen rossz állapotban voltak, kisebb részüket lehetett restaurálni. Jelentős fa, kő, stukkórestaurálási munkák kerültek elvégzésre. Megtörtént az épületrész külső közművezetékekre való rákötése.

A felújított épületrész hasznos alapterülete 932 m2. Az építési munkákat az előző ütemekhez hasonlóan jelentős kutatómunka, illetve régészeti feltárás előzte meg. A kivitelezés során az egyes feltárt épületrészek, falmaradványok, áthidalók stb. bemutatásra kerültek mind a külső homlokzaton, mind a belső terekben.
Az építés során mindhárom ütemnél megtörtént az épületrészek komplett és korszerű felújítsa (födém megerősítése, falszerkezetek építése, szigetelés, teljes gépészeti és villanyszerelési munkák stb.) a korhű jegyek megtartásával, hogy az épülettömb eredeti fényében ragyoghasson.

A Hiemer – Font – Caraffa épülettömb III., befejező ütemének felújítási, kivitelezési munkái 2010 december és 2011 augusztus között zajlottak.

 

Híreink

Elérhetőségeink

8000 Székesfehérvár,
Jókai u. 1-3., Oskola u. 2-4.
(bejárat az Oskola utcából,
a templommal szemben)    
Telefon: 06 22-511-322
E-mail:info@hiemerhaz.hu
virag.zsuzsanna@proalbaregia.hu

uszt logok